Plantele-in-cosmetica


Plantele in cosmetica


          Pe langa indexul fitoterapeutic , un alt domeniu de utilizare a plantelor medicinale si aromatice, care a inceput sa fie luat in considerare, este cel al fitobalneologiei.
Baile cu plante sau extracte de plante se utilizeaza astazi in tratamentul reumatismului, al bolilor ginecologice, in boli la nivelul epidermei.
O pondere mare in prezent o au extractele din plante sau uleiurile volatile obtinute din plante atomatice in cosmetica. Daca mentionam si numai faptul ca la baza industriei parfumurilor naturale se afla tot plantele, ne dam seama de ponderea mare pe care o reprezinta acestea in cosmetica si in igiena corporala.
Tot din considerente de ordin practic, voi da cateva retete simple la indemana tuturor privind utilizarea plantelor medicinale si aromatice .

In boala reumatismala sunt si afectiuni localizate la nivelul aparatului locomotor si cardiovascular, care se manifesta prin leziuni inflamatorii sau degenerative ale tesutului conjunctiv.
Speciile de plante care sunt recomandate, ca adjuvante, in tratamentul bolilor reumatismale , sub forma de ceaiuri medicinale, pentru uz intern, iar altele pentru uz extern sub forma de bai, comprese sau frictiuni.

     Cortex Salicis (coaja de Salcie) - este printre cele mai importante remedii antireumatice.
Decoct din 2 linguri de coaja la o cana cu apa, se iau 3-4 linguri pe zi.
Pulbere - 2-3 varfuri de cutit pe zi.
      Flore Sambuci (flori de Soc) - mai ales prin sudoratia puternica si prin diureza, ele ajuta la eliminarea de toxine.
Infuzie din 1-2 lingurite de flori la o cana de apa; se beau 3-4 cani pe zi.
      Folium Betulae (frunze de Mesteacan).
Infuzie din 2 lingurite de frunze la o cana de apa, se lasa la racit pana la 40°C, se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, iar dupa 6 ore se filtreaza si se bea cate 1/2 cana la fiecare 4 ore.
      Folium Fraxini(frunze de Frasin).
I nfuzie din 1-2 linguri de frunze la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Decoct dintr-o lingura din urmatorul amestec la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, din care prima pe stomacul gol, dimineata:
Cortex Salicis(coaja de Salcie)- 50gr
Flores Calendulae (flori de Gabenele )- 10gr
Flores Cyani ( flori de Albastrele) - 10gr
Flore Sambuci (flori de Soc)- 10gr
Radix Bardanae ( radacina de brusture ) - 15gr
Rhizoma Graminis ( rizomi de Pir medicinali ) - 15gr

Decoct dintr-o lingurita de amestec la o cana de apa; se beau la pranz 1-2 cani de ceai cald.
Cortex Salicis(coaja de Salcie )- 50gr
Follium Betulae ( frunze de Mesteacan ) - 40gr
Follium Fraxini ( frunze de Frasin ) - 10gr

Extern - Pentru bai sau comprese:
Cortex Salicis(coaja de Salcie ) -  Decoct din 100-150gr de coaja la fiecare litru de apa; se fitreaza si se adauga in apa de baie calda la 30-35°C.
Turiones Pini ( muguri de pin ) - Decoct din 150gr de muguri la un litru de apa; se strecoara si se adauga la apa de baie.
Herba Meliloti ( Sulfina ) - Comprese calde cu infuzie preparata din 3 linguri de planta la o cana de apa, aplicate pe locul dureros.
Herba Lamii albi ( urzica moarta alba ) - cu actiune binefacatoare asupra umflaturilor - Bai locale sau cataplasme cu infuzie preparata din 50gr de planta la un litru de apa.
Radix Symphyti ( radacina de Tataneasa ) - se recomanda mai ales in artrite - Bai locale sau comprese cu decoct preparat din 60-80gr de planta la un litru de apa.
Fructus Juniperi ( fructe de Ienupar) - Decoct din 100gr de fructe la un litru de apa care se adauga in apa de baie.
Plantele folosite au proprietati diferite in functie de tenul pentru care sunt recomandate.In principal sunt patru moduri de utilizare:
- lotiuni ale fetei cu infuzii sau decocturi de plante;
- comprese cu infuzii sau decocturi care se tin pe fata 10-15 minute;
- bai de aburi - cu plante medicinale sau uleiuri volatile infuzate in apa fierbinte;
- mastile care mai contin in afara de plante si un suport sau o masa, care poate fi cel mai adesea amidonul, mierea, oul etc.
In primele doua cazuri se folosesc infuzii sau decocturi calde, aproape de linita de suportare, bine filtrate.






Comentarii